American apple pie
1 paj/ca 8-10 bitar
180 grader
1 sats mördeg
12 stora äpplen
1 citron, saften
50 g smör
4 msk socker
ca 2 tsk kanel
ca 1 msk malen ingefära
ägg och mjölk till pensling
råsocker
- Skala och kärna ur äpplena. Dela alla äpplen i klyftor.
- Blanda med citronsaft och stek mjuka i smör och kryddor. Stek gärna i två omgångar eller i två pannor.
- Häll upp äpplena på ett fat och låt svalna.
- Ta fram mördegen och dela i två bitar. Den ena biten lite större än den andra.
- Kavla den större biten på ett mjölat bakbord till en cirkel, ca 30 ca i diameter.
- Lägg degen i/på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir över hänga kvar över kanten.
- Fyll nu pajformen med de stekta svala äpplena.
- Kavla ut den andra degbiten till en cirkel som ät stor nog att täcka formen, ca 25 cm i diameter.
- Vispa ett ägg med lite mjölk och pensla på kanten på degen i formen.
- Lägg på det utkavlade deg locket.
- Nyp ihop degkanterna och skär bort överflödig deg.
- Pensla hela locket med äggvispet och strö över råsocker.
- Skär små snitt eller stick små hål i locket.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter tills den är gyllene.
- Servera gärna med vaniljglass.
Snitta gärna locket som solstrålar, sätter lite extra piff! |
Vad gör du av dina äpplen?
Kramar Mysan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar