Chokladtårta med blåbärsmousse
ca 12 bitar
ugn 175 grader
chokladbotten
150 g mörk choklad, gärna minst 70%
100 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
blåbärsmousse
6 gelatinblad eller motsvarande
250 g färska eller tinade blåbär
3 äggulor
½ dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispad grädde
- Klipp ut en rundel som passar precis i botten av en form med löstagbar kant. Ca 24 cm i diameter.
- Smält chokladen sakta i ett vattenbad.
- Vispa smör och socker ordentilgt.
- Rör ner äggen ett i taget och blanda sedan ner chokladen.
- Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjölet. Rör försiktigt till en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
- Mixa blåbären till en slät puré.
- Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Blanda med blåbären.
- Ta upp gelatinbladen och smält på svag värme. Rör ner i blåbärssmeten.
- Blanda ner gräddfil och grädde.
- Häll smeten ovanpå chokladbotten och låt stelna i kylen i minst 5 timmar.
- Garnera ev med chokladnät eller varför inte färska blåbär!
Blåbären kan bytas ut mot ditt favorit bär. Hallon, jordgubb, vinbär, körsbär.. |
Chokladnätet har jag gjort på en väl kyld soppslev. |
Kramar Mysan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar