måndag 14 januari 2013

Choklad hjärta blåbär!

Det är faktiskt sant! En supersmarrig kombo! Här i tårtformat!



Chokladtårta med blåbärsmousse
ca 12 bitar
ugn 175 grader

chokladbotten
150 g mörk choklad, gärna minst 70%
100 g mjukt smör
2 dl socker
2 ägg
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl

blåbärsmousse
6 gelatinblad eller motsvarande
250 g färska eller tinade blåbär
3 äggulor
½ dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispad grädde


  • Klipp ut en rundel som passar precis i botten av en form med löstagbar kant. Ca 24 cm i diameter.
  • Smält chokladen sakta i ett vattenbad.
  • Vispa smör och socker ordentilgt. 
  • Rör ner äggen ett i taget och blanda sedan ner chokladen.
  • Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjölet. Rör försiktigt till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Mixa blåbären till en slät puré.
  • Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Blanda med blåbären.
  • Ta upp gelatinbladen och smält på svag värme. Rör ner i blåbärssmeten.
  • Blanda ner gräddfil och grädde.
  • Häll smeten ovanpå chokladbotten och låt stelna i kylen i minst 5 timmar. 
  • Garnera ev med chokladnät eller varför inte färska blåbär!
Blåbären kan bytas ut mot ditt favorit bär. Hallon, jordgubb, vinbär, körsbär..

Chokladnätet har jag gjort på en väl kyld soppslev.

Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar