onsdag 12 september 2012

Inför stundande svamptider!

Tänkte tipsa om en enkel och god svampsoppa nu när det snart är svamptider! Jag passade nämligen på härom dagen att tömma mitt förråd på torkad svamp sedan förra året! Fick dryga ut mina torkade trattisar med lite champisar från affären. Det blev riktigt gott!




Svampsoppa med ostspett
4 portioner

1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
smör
400 g svamp, tex kantareller,trattkantareller och/eller champinjoner
2 msk kycklingfond
3-4 dl vatten
3 dl grädde
1 msk färska/frysta örter, tex timjan, gräslök, balilika
1 msk soja
salt
peppar

ostspett
4 träspett
½ pkt halloumiost, i "lagom" tärningar
olja
8 körsbärstomater, eller 2 vanliga tomater i klyftor


  • Hetta upp en kastrull med smör och bryn löken några minuter. 
  • Tillsätt svampen och bryn ca 5 minuter. Salta och peppra.
  • Häll på fond, vatten och grädde. Smaksätt med örter och soja. 
  • Låt koka i ca 10 minuter.
  • Undertiden gör du spetten.
  • Stek ostkuberna i lite olja tills de fått fin färg och är lite mjuka.
  • Lägg i tomaterna och bryn med de sista minuterna.
  • Varva osten och tomaterna på spetten.
  • Häll upp soppan i fyra skålar och servera med ostspetten och ev en skiva knäcke.
Sältan från halloumin passar perfekt med svampen!


Vilket är ditt bästa svamprecept?

Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar