måndag 17 februari 2014

Härliga måndag!

Så var det måndag och en ny vecka! Tiden bara springer på och våran lille underbaring är redan 10 veckor! Det är så härligt när man ser att han gör små framsteg varenda dag! Vi brukar öva på att ta på olika mjukisdjur, bäst gillar Arvid pellefanten "pelle". Han kan nästan greppa på riktigt. Kan man bli annat än stolt? Nog pratat om honom för nu.. 

Jag har verkligen fått tillbaka lusten till att baka och pyssla! Har en lång "lista" jag vill beta av! Först ut på listan blev goda focaccia med tomat och parmesan. Focaccia är ett gott italienskt bröd med olivolja som passar perfekt att ta med på utflykten då det inte behövs något pålägg. Det passar även utmärkt till salladen eller soppan.




Focaccia 
1 stort eller 2 mindre bröd 
ugn: 225 grader

25 g jäst
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 msk flingsalt
1 msk honung
ca 8 dl vetemjöl
olivolja och flingsalt till plåten
smaksättning tex tomat och parmesan, lök, rosmarin, oliver, ost, basilika. Listan kan göras lång!

  • Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten, olja, salt och honung.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen i ca 5 minuter. Jag brukar knåda i maskin.
  • Jäs degen under bakduk till dubbel storlek. Det tar ca 45 minuter.
  • Olja en plåt och strö lite flingsalt över.
  • Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda och forma till en eller två bollar. 
  • Lägg degbollen/degbollarna på plåten och platta ut till de är ca 1 1/2 cm tjock.
  • Jäs under bakduk till dubbel storlek. Det tar ca 30 minuter.
  • Sätt fingrarna i degen så att det bildas en massa "hål". 
  • Ringla över olivolja och strö över flingsalt och eventuellt smaksättning.
  • Grädda bröden i ca 10-15 minuter tills de är gyllene.
Detta bröd kan varieras i det oändliga! Perfekt till matsäck nu i sportlovstider!

Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar