Choklad och kola är en himmelsk kombo! Den lite bittra chokladen passar perfekt med den lena söta kolan. En riktigt god kolasås gör du genom att koka kondenserad mjölk i några timmar. Det blir då en len och seg kolakräm som får en perfekt kolasmak!
Detta är en ganska mäktig kaka som ni kanske förstår så den räcker till många. En klick lättvispad grädde till gör susen!
Chokladkaka med kolasås/dulce de leche
ca 10-12 bitar/ en form på ca 24 cm
ugn 175 grader
150 g smör
100 g mörk choklad, gärna ca 70%
3 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½-1 burk karamelliserad mjölk/eller färdig dulce de leche
2 dl vispgrädde
1-2 bananer
- Smält smöret och blanda ner chokladen. Sänk värmen och blanda tills chokladen smält.
- Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker till en slät smet.
- Sikta ner kakao, mjöl och bakpulver och vispa tills allt är ordentligt blandat.
- Häll ner smör och chokladblandningen och vänd runt tills det gått ihop till en slät smet.
- Häll ner i en smörad och bröad form, gärna med löstagbar kant.
- Grädda i ca 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalan helt, gärna över natten.
- Ta bort allt papper på burken till den karamelliserade mjölken (annars blir det till klister i kastrullen).
- Ställ burken i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker hela burken.
- Låt koka upp och koka sedan på medelvärme i ca 3 timmar. Se till att vattnet täcker burken hela tiden. Låt sedan burken svalna.
- Bred ut ett lagom tjockt lager kolasås/dulce de leche över chokladkakan och garnera med skivad banan.
- Servera med en klick grädde!
Byt ut bananen mot dina favoritbär. Jordgubbar, hallon eller varför inte lingon? |
Kramar Mysan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar