söndag 23 februari 2014

Brytbröd

En av mina svagheter är hembakat bröd. Köpebröd är oftast så svampiga tycker jag. Då måste jag nästan alltid rosta brödet.
Bakade ett gott brytbröd i dag som passar perfekt på buffèn eller varför inte i matsäcken nu när det är sportlovstider!



Brytbröd med fetaost
ca 25 bröd
ugn: 225 grader

50 g jäst
5 dl vatten
½ dl olivolja
2 tsk flingsalt
10 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 ägg, till pensling
sesamfrön

ca 75 g pesto
150 g fetaost, i tärningar


  • Smula jästen i en bunke och rör ut med fingervarmt vatten. Blanda ner olja och salt.
  • Tillsätt mjölet efterhand och arbeta till en smidig deg.
  • Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i ca 25 delar.
  • Forma delarna till bullar och lägg dem ganska tätt (ca 1-2 cm) på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa ytterligare ca 20 minuter.
  • Gör en djup grop i alla bullar och fördela peston och fetaosten i hålen.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
  • Grädda i ca 15-20 minuter.
Variera brödet med att byta ut fyllningen mot t ex oliver, parmesan,
soltorkade tomater eller tomatpesto.


Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar