måndag 23 juni 2014

Morotstårta

Hej!
Har ni haft en bra midsommarhelg? Det har vi haft, lite trist med vädret bara.. Det kunde ju varit lite varmare kan jag tycka. Men vi kanske får vänja oss med kall sommar och "varm" vinter.. Det vi gör med våran jord är lite skrämmande tycker jag.
Nu pratar vi om något roligare. Morotstårta! För många år sedan var det en stående ingrediens i midsommarfirandet hos oss. Jag har de senaste åren velat prova nya tårtor och bakverk men när jag frågade lillasystern om hon hade någon önsketårta till midsommar så var nog svaret enkelt. Morotstårta ska det va! Så då fick det bli en mastig och supersmarrig morotstårta. Morotstårtan kan med fördel göras någon dag i förväg. Inspiration kommer från Linda Lomelino. Hon gör fantastiska tårtor och bakverk. Nästa kokbok till samlingen måste nog bli Lomelinos tårtor.





Mumsig morotstårta
8-12 bitar
ugn: 175 grader

150 g smält smör
3 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl ljust muscovadosocker, hårt packat i måttet
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
2 tsk kanel
300 g morötter, rivna
100 g pumpakärnor
1 dl äppelmos

cream cheese frosting
100 g rumstempererat smör
300 g cream cheese
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev några droppar citronsaft


  • Smörj och bröa två formar, 15 cm i diameter. Jag brukar ibland använda kokos istället för ströbröd.
  • Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker ljust och fluffigt. Blanda ner smör och vaniljsocker och vispa lite till.
  • Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel. Sikta sedan ner mjölblandningen i äggsmeten. Vänd runt så att smeten precis går ihop.
  • Vänd ner morötter, pumpakärnor och äppelmos i smeten. 
  • Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i ca 45 minuter.
  • Låt bottnarna svalna på galler.
  • Cream cheese frosting: Vispa smöret vitt. Tillsätt cream cheese och vispa till en jämn och tjock smet.
  • Tillsätt florsocker, vaniljsocker och ev citronsaften och vispa ännu mer.
  • Känns frostingen för lös så ställ den i kylen en stund.
  • Montering: Dela bottnarna på mitten så du har fyra bottnar.
  • Lägg den första botten på ett tårtfat eller bricka och bred ett jämnt tunt lager frosting över bottnen, upprepa tills du använt tre bottnar.
  • Lägg den sista botten med den skurna sidan nedåt.
  • Bre ett tunt lager frosting runt hela tårtan och ställ i kylen i ca 10 minuter. Detta görs för att hålla smulor på plats. 
  • Bre sedan tårtan med resten av frostingen.
  • Garnera med kokos.
Det blir lyxigt med flera lager. Riktigt saftigt blir det med. Bäst är den
efter 1-2 dagar.

Jag har färgat kokosen med hushållsfärg och sedan lagt den som en
morot. ;D
Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar