Saffransnurror
25-30 stycken
ugn: 225 grader
35 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g saffran, 2 pkt
1½ dl socker
½ tsk salt
5 dl ljust fint fullkornsvetemjöl
ca 10 dl vetemjöl
garnering
25 g smält smör
strösocker
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Häll smör och mjölk över jästen och rör ut. Häll ner saffranet.
- Tillsätt kesella, socker, salt och fullkornsvetemjöl.
- Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 1- 1½ timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 25-30 delar.
- Rulla till längder och forma till snurror.
- Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Låt svalna på galler.
- Pensla med smält smör och vänd i socker när de svalnat.
Vad är dina "måsten" till jul?
Kramar Mysan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar