torsdag 7 juli 2011

Rödbetsbröd






Jag gillar att baka bröd. Alla sorter! Tyvärr så har jag inte tagit mig i kragen att testa surdegsbröd än.. Med hoppas att jag gör det snart!

Detta bröd är ett perfekt sommarbröd att ta med på någon mysig utflykt! Man behöver inget pålägg då det är fyllt med både fetaost och oliver. Passar utmärkt till en härlig sallad.

Rödbetsbröd
2 bröd
ugn 200 grader

5 dl vatten
50 g jäst
2 msk olivolja
1 tsk salt
500 g rödbetor finrivna, (ca 5 dl)
14-15 ekologiskt vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
1 dl svarta kärnfria oliver
200 g fetaost, smulad
1 msk olivolja till pensling


  • Värm vattnet till 37 grader ("fingervarmt"). Smula söner jästen i en bunke och rör ut den med lite vatten. 
  • Tilsätt resten av vattnet, olja, salt, rödbetor och nästan allt mjöl. 
  • Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg som släpper från kanterna. 10-15 minuter för hand eller 8-10 minuter i maskin.
  • Jäs under en bakduk i ca 30 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
  • Kavla ut varje del till en kaka, ca 25x35 cm. Fördela oliver och fetaost (spara ev lite fetaost till garnering). 
  • Rulla ihop från långsidan och lägg rullarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
  • Pensla bröden med olja och strö ev över lite fetaost.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
  • Låt bröden svalna på galler.




Kramar Mysan!

4 kommentarer:

  1. Vilken häftig färg! Du är så duktig! Man får verkligen massor med inspiration!

    Kramar..

    SvaraRadera
  2. ja, visst blir det läckert!! gott dessutom!!

    SvaraRadera
  3. Åh, hittade hit via Frida...kul! Sparar dig garanterat bland mina favoriter! :D

    SvaraRadera
  4. Helena:
    roligt! du är så välkommen!!

    SvaraRadera