fredag 3 augusti 2012

Mina favorit baguetter!

Förra året när jag fyllde år fick jag boken Enklare bröd av Martin Johansson. Det är verkligen en hel del enkla recept i den boken! Gillar framför alla delen med långjästa bröd som man bara rör i hop och låter jäsa under natten. Ingen knådning behövs!




Baguetter
ugn: 275 grader

3 g jäst (3 krm)
3 dl vatten
6½ dl vetemjöl
1-1½ tsk salt
ev sesamfrön till utbakningen


  • På kvällen: Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. 
  • Rör tills allt blandats ordentligt, degen ska vara ganska lös.
  • Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
  • På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader med en plåt (eller gärna en baksten) och en oöm plåt på nedersta falsen.
  • Skrapa ut degen på väl mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett paket, först ovanifrån och under ifrån, sedan från båda sidor. Den bör bli ca 25x25 cm.
  • Vänd skarven neråt så håller paketet ihop. Strö över lite mjöl och låt jäsa i ca 40 minuter.
  • Dela degen i 3 delar och dra ur dem en aning på längden. Rulla ev i sesamfrön innan du snurrar dem en kvarts varv och lägg på ett bakplåtspapper. Låt bröden åka in i ugnen med hjälp av en bricka eller skärbräde. Lägg några isbitar på den undre plåten.
  • Låt baguetterna stå tills de fått fin färg det tar ca 15-20 minuter. Efter 10 minuter kan du ev öppna luckan ett par gånger och släppa ut lite ånga. 
  • Låt brödet svalna på ett galler.
Jag rullade mina baguetter i sesamfrön och flingsalt!

Variera med olika mjölsorter om du vill!
Kramar Mysan!

2 kommentarer:

  1. Ska det vara kallt vatten? :)

    SvaraRadera
  2. Japp, kallt vatten ska det vara! Hoppas det blir bra!

    SvaraRadera