söndag 21 oktober 2012

American apple pie

För ett par veckor sedan så beskärde vi vårat äppelträd ganska ordentligt. Vilket resulterade i massvis med äpplen som behöver tas hand om. Jag tog därför tillfället i akt att baka en god american apple pie fylld med en hel drös äpplen!



American apple pie
1 paj/ca 8-10 bitar
180 grader

1 sats mördeg
12 stora äpplen
1 citron, saften
50 g smör
4 msk socker
ca 2 tsk kanel
ca 1 msk malen ingefära

ägg och mjölk till pensling
råsocker


  • Skala och kärna ur äpplena. Dela alla äpplen i klyftor.
  • Blanda med citronsaft och stek mjuka i smör och kryddor. Stek gärna i två omgångar eller i två pannor.
  • Häll upp äpplena på ett fat och låt svalna.
  • Ta fram mördegen och dela i två bitar. Den ena biten lite större än den andra.
  • Kavla den större biten på ett mjölat bakbord till en cirkel, ca 30 ca i diameter.
  • Lägg degen i/på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir över hänga kvar över kanten.
  • Fyll nu pajformen med de stekta svala äpplena.
  • Kavla ut den andra degbiten till en cirkel som ät stor nog att täcka formen, ca 25 cm i diameter.
  • Vispa ett ägg med lite mjölk och pensla på kanten på degen i formen.
  • Lägg på det utkavlade deg locket.
  • Nyp ihop degkanterna och skär bort överflödig deg.
  • Pensla hela locket med äggvispet och strö över råsocker.
  • Skär små snitt eller stick små hål i locket.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter tills den är gyllene.
  • Servera gärna med vaniljglass.

Snitta gärna locket som solstrålar, sätter lite extra piff!



Vad gör du av dina äpplen?

Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar