måndag 3 december 2012

Tredje December

Det finns två saker som jag måste ha till jul. Pepparkakor och saffransbullar! Mmm, det kanske inte behöver vara saffransbullar men det måste vara något med saffran. Bullar, skorpor, mjuk kaka eller varför inte något gott godis? Fast när jag tänker efter är nog saffransbullar bäst! I år gjorde jag supergoda saffransnurror!



Saffransnurror
25-30 stycken
ugn: 225 grader

35 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g saffran, 2 pkt
1½ dl socker
½ tsk salt
5 dl ljust fint fullkornsvetemjöl
ca 10 dl vetemjöl

garnering
25 g smält smör
strösocker


  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält smöret och tillsätt mjölken. Häll smör och mjölk över jästen och rör ut. Häll ner saffranet.
  • Tillsätt kesella, socker, salt och fullkornsvetemjöl. 
  • Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg.
  • Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 1- 1½ timme.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 25-30 delar. 
  • Rulla till längder och forma till snurror.
  • Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna på galler.
  • Pensla med smält smör och vänd i socker när de svalnat.





Vad är dina "måsten" till jul?

Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar