söndag 16 mars 2014

Mangocheesecake

Hej!
Har ni blåst bort? Här på ön var det riktigt blåsigt natten mellan fredag och lördag, men nu har det lugnat ner sig och man kan gå ut utan att flyga all världens väg! Passade på att stänga in mig i köket med Arvid i bärsele och baka lite i går morse. Funkade super att ha honom med, får bara välja att göra sådant som inte behöver jätte precision..

I december fick jag "allt om mat sött" av min kära mamma. En jättefin kokbok med alla möjliga bakverk och desserter, både klassiska och lite moderna. 214 härliga recept och jag har har bestämt mig för att testa alla! Vi får väl se hur många år det tar..
Först ut blev denna sötsyrliga cheesecake.



Mangocheesecake
ca 10 bitar

8 digestivekex
2 dl kokosflingor
100 g smör
225 g fryst mango, tinad
1 lime, saften
200 g naturell färskost
2 dl naturell yoghurt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde

ripel
½ gelatinblad
225 g fryst mango, tinad
1 lime, saften


  • Smula kexen fint och blanda med kokosflingorna, smält smöret och rör ner det. 
  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut blandningen i formen.
  • Mixa mangon slät med en mixerstav, blanda ner limesaften. Vispa ner färskost, yoghurt, florsocker och vaniljsocker. Vispa allt till en slät smet.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Värm ca 2 dl av mangoblandningen.
  • Ta upp gelatinbladen och smält dem i den varma blandningen. Vispa ner den varma blandningen i den kalla.
  • Vispa grädden fluffig och vänd ner i mangoblandningen. Blanda väl och häll sedan smeten över kexbotten.
  • Ripel: Lägg de halva gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Mixa mangon slät med limesaften. Spara hälften för att använda som sås.
  • Värm upp den andra hälften och låt gelatinbladet smälta ner. 
  • Ringla gelatinblandningen i två ringar över mangoyoghurten. Rör runt med skaftet på en sked eller liknande till ett fint mönster. Låt stelna i kylen i ca 3 timmar. 
  • Servera med mangosåsen.




Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar