tisdag 19 augusti 2014

Chokladtårta med apelsinfyllning

Hej!
När mamma fyllde år härom dagen så bakade jag denna riktigt chokladiga och goda tårta med apelsinfyllning till henne!



Chokladtårta med apelsinfyllning
8-10 bitar/ en form på ca 20 cm
Ugn: 180 grader

Botten
200 g ägg (ca 4 normalstora ägg)
100 g socker
80 g vetemjöl
5 gram vaniljsocker
½ tsk bakpulver
25 g kakao

Apelsinmousse
3 gelatinblad
1½dl pressad apelsinsaft
2 äggulor
1 dl strösocker
2 äggvitor, vispade till ett hårt skum
3 dl vispgrädde, vispad
ev rivet skal av 2 eklogiska apelsiner

Chokladfrosting
½ vaniljstång
250 g mörk och god choklad ca 50-60 % kakaohalt
300 g rumstempererat smör
150 g florsocker
50 g kakao
100 g vispgrädde
1 krm salt




  • Botten:Sätt ugnen på 180 grader.
  •  Vispa ägg och socker i ca 10-15 minuter. Det ska bli riktigt fluffigt och nästan lite marägliknande.
  • Blanda mjöl,vaniljsocker, bakpulver och kakao.
  • Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd runt försiktigt tills smeten går ihop. Blanda inte mer än nödvändigt då man vill ha kvar så mycket luft i smeten som möjligt.
  • Klä en form med bakplåtspapper eller bröa den och fyll formen till ca 2/3 med smeten. 
  • Grädda i ca 15-20 minuter.
  • Låt botten svalna på en kall plåt och dela sedan i tre delar.
  • Apelsinmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter.
  • Värm apelsinsaften och smält ner gelatinbladen. Ställ åt sidan.
  • Vispa äggulor och socker poröst.
  • Vänd ner den vispade grädden i äggulesmeten och rör i apelsinsaften och ev rivet skal.
  • Vänd sedan ner den vispade äggvitan och ställ i att stelna i kylen i ca 1-2 timmar.
  • Chokladfrosting:Dela och skrapa ur vaniljstången.
  • Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna.
  • Vispa smör och socker riktigt fluffigt. Helst ska man inte känna några florsockerkorn när man vispat färdigt. Gör man det kan det bero på att smöret är för kallt. Prova då att låta det stå framme en stund och vispa sedan lite till.
  • Tillsätt vanilj, siktad kakao och choklad. Vispa ihop till en slät smet.
  • Häll på grädde och salt och vispa återigen till en slät smet. 
  • Ställ i kylen i ca 10 minuter så att den kan "sätta" sig.
  • Tänk på att den kan bli väldigt hård om den är för kall så det kan vara bra att ha den lite rumstempererad innan den ska användas. 
  • Montering:Lägg en botten på att tårtfat eller tårtbricka.
  • Spritsa som en ganska tjock "ring" med chokladfrostingen längst ut på botten så att inte fyllningen rinner ut.
  • Fördela ca hälften av apelsinmoussen innanför chokladringen. Lägg på nästa botten och gör likadant.
  • Lägg på den sista bottnen och spackla ett tunt lager chokladfrosting över hela tårtan. Ställ i kylen i ca 10 minuter så att frostingen stelnar och ev smulor har fastnat.
  • Spackla tunna lager med frosting och ställ i kylen mellan varven tills du är nöjd med utseendet.
  • Dekorera med blommor, bär eller kanske apelsinklyftor.
Blommorna är gjorda i flowerpaste och pärlorna är ätbara från Dr Oetker.



Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar