För någon vecka sedan såg jag ett matprogram med tv-kocken Leila där hon gjorde egen pasta, någon variant på ravioli. Eftersom jag aldrig gjort pasta själv blev jag lite sugen på att testa.
Igår fick sambon agera pastamaskin vilket resulterade i helt godkända raviolis fyllda med en spenat och oströra. Nästa gång gång kavlar vi degen lite tunnare då det blev lite i tjockaste lagret..
Fylld pasta med spenat och ost
4 portioner
250 g fint vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
ev lite vatten
fyllning
250 g spenat, fryst eller förvälld färsk
250 g ricotta
ca 50 g riven parmesan
salt
peppar
sås
ca 75 g smör
ca 1 kruka salvia
lite pastavatten
riven parmesan
- Häll mjöl i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt äggen och kör matberedaren till degen blivit smulig. Det ska se ut som lite stora bulgur. Tillsätt ev lite vatten om det behövs.
- Ta upp degen på bänk eller bakbord och knåda till den är smidig. Plasta in den och låt vila i kylskåp i ca 1 timme.
- Fyllning: Pressa ut vattnet ur spenaten i en handduk.
- Blanda spenat med ricotta och parmesan. Smaka av med salt och peppar.
- Kavla (eller använd pastamaskin) ut degen till en ca 1 cm tjock platta vik ihop och kavla ut den igen. Upprepa ca 5-6 gånger tills du fått en slät och smidig deg.
- Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en avlång platta. Det ska nästan gå att se igenom.
- Klicka ut små bollar, ca 1 tsk av fyllningen på två av plattorna.
- Pensla med lite vatten runt fyllningen.
- Lägg de två andra plattorna över och tyck försiktigt bort all luft och se till att plattorna sitter ihop.
- Skär ut fyrkantiga raviolis och lägg åt sidan på ett mjölat underlag.
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta rikligt.
- Smält smöret i en stekpanna tillsammans med salvian.
- Koka raviolin i omgångar i några minuter eller tills de flyter upp till ytan.
- Lägg över den kokta raviolin i smörpannan och tillsätt lite pastavatten. Strö över parmesan. Blanda runt försiktigt tills osten smält lite.
- Klart att servera!
Sambo in action! |
Helt klart godkända för att vara första gången! Tänk på att inte göra för smala pasta remsor. Det blir lite svårt att få plats med fyllningen då.. |
Kramar Mysan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar