måndag 10 oktober 2011

Potatisgratäng.



Som jag nämnde sist bjöd jag på 3-rätters i fredags och till varmrätt så blev det potatisgratäng med lammkotletter och rödlöksmarmelad. Riktigt gott! Jag hade aldrig gjort rödlöksmarmelad tidigare men det är något jag varmt kan rekomendera! Passar nog bäst till en god köttbit eller kanske kyckling. 

Potatisgratäng
4-6 portioner
ugn 200 grader

1 kg potatis
1-2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl matlagningsgrädde
1/2-1 dl mjölk
timjan, gärna färsk
salt
peppar
riven ost

  • Skiva potatis och lök i matberedaren. Eller skiva fint för hand.
  • Varva potatis och lök i en lätt smord ugnsfast form. Krydda med timjan. salt och peppar mellan varven.
  • Häll på grädde och mjölk. Strö sist över ost och grädda i 45-60 minuter.

Rödlöksmarmelad
4 portioner

2 skivade rödlökar
1 msk olivolja
1 dl vatten
1/5 dl balsamvinäger
4 msk råsocker
2 strimlade aprikoser

  • Bryn rödlöken i olivoljan i 3-4 minuter.
  • Tillsätt de övriga ingredienserna och låt småkoka i ca 15 minuter. Löken ska vara blank och mjuk.
  • Servera som tillbehör.


Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar