måndag 14 november 2011

Brytbröd.



Detta bröd är en av mina favorit "bjudbröd"! Det passar perfekt nu när det börjar bli jul då brödet både smakar och doftar ljuvligt av ingefära, nejlika och morötter. Riktiga julsmaker! Dessutom blir det en fin blomma att ställa fram på buffébordet!

Morotsbröd med smak av ingefära och nejlika.
1 stort brytbröd
ugn 200 grader

2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl morotsjuice
50 g färsk jäst
1/2 dl ljus sirap
75 g smör
1 msk salt
2 tsk malen nejlika
2 tsk malen ingefära
500 g rivna morötter
100 g solrosfrön
16-17 dl vetemjöl special

Vallmofrö, pumpakärnor och flingsalt


  • Värm mjölk och juice till fingervarmt, max 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och tillsätt ljummen degvätska, sirap, smör, salt och kryddor.
  • Blanda även ner morötterna och fröna.
  • Tillsätt 10 dl av mjölet och sedan lite i taget. Arbeta till en elastisk och smidig deg.
  • Låt degen jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek. Det tar ca 45 minuter.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i tre delar.
  • Forma en av delarna till ett runt bröd och lägg på mitten av en plåt med bakplåtspapper.
  • Dela de andra två bitarna i ca 7 bitar var. Forma till runda bullar.
  • Lägg bullarna i en krans runt det stora brödet. Avståndet mellan kransen och det stora brödet bör vara 1/2-1 cm.
  • Jäs under duk i ytterligare 30-40 minuter.
  • Pensla brödet med vatten och strö över frön och flingsalt.
  • Baka brödet långt ner i ugnen i ca 30 minuter, till det fått fin färg. Låt svalna på brödgaller.




Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar