Under vårat plommonträd växer det små, små späda blad- Kaipar!
Det är en liten vildlök som är vanlig på Gotland. Smaken kan liknas vid en mild purjolök. Den är god i soppor, i sallad eller varför inte i en potisgratäng.
I dag så fick den tjänstgöra i en krämig soppa!
Kaipsoppa
4 portioner
6-8 potatis
8-10 dl kaip
1 liter buljong
1 vitlöksklyfta
11/2 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
1 msk smör
- Skiva potatisen tunt och grovhacka kaipen och vitlöken.
- Fräs potatis och lök i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt buljongen och låt småkoka tills potatisen faller sönder.
- Mixa soppan och salta och peppra. Tillsätt grädden och värm upp soppan.
- Servera med en klick gräslöksyoghurt och fetaostgratinerad baguette.
Gräslöksyoghurt
1/2 dl finhackad gräslök
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
salt
peppar
- Blanda allt till en god röra.
Fetaostgratinerad baguette
ugn 200 grader
30 cm baguette (använd gärna mitt recept)
4 skivor rökt kalkon
4 ostskivor
100 g fetaost
- Dela baguetten i fyra delar. Fördela kalkon och ost på varje del. Toppa med fetaost.
- Gratinera i ca 15 minuter.
Den salta fetaosten passar bra ihop med den lena soppan! |
Nu är det bara ut i naturen och plocka kaip!
Kramar Mysan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar