torsdag 5 maj 2011

Kaip!




Under vårat plommonträd växer det små, små späda blad- Kaipar!
Det är en liten vildlök som är vanlig på Gotland. Smaken kan liknas vid en mild purjolök. Den är god i soppor, i sallad eller varför inte i en potisgratäng.
I dag så fick den tjänstgöra i en krämig soppa!

Kaipsoppa
4 portioner

6-8 potatis
8-10 dl kaip
1 liter buljong
1 vitlöksklyfta
11/2 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
1 msk smör


  • Skiva potatisen tunt och grovhacka kaipen och vitlöken.
  • Fräs potatis och lök i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt buljongen och låt småkoka tills potatisen faller sönder.
  • Mixa soppan och salta och peppra. Tillsätt grädden och värm upp soppan. 
  • Servera med en klick gräslöksyoghurt och fetaostgratinerad baguette.

Gräslöksyoghurt

1/2 dl finhackad gräslök
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
salt 
peppar
  • Blanda allt till en god röra.

Fetaostgratinerad baguette
ugn 200 grader
 
30 cm baguette (använd gärna mitt recept)
4 skivor rökt kalkon
4 ostskivor
100 g fetaost

  •  Dela baguetten i fyra delar. Fördela kalkon och ost på varje del. Toppa med fetaost.
  • Gratinera i ca 15 minuter.



Den salta fetaosten passar bra ihop med den lena soppan!




Nu är det bara ut i naturen och plocka kaip!
Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar