onsdag 24 augusti 2011

Husman!





Vi äter väldigt lite husman. Jag funderar på att varje vecka under hösten laga "veckans husman". Kanske att det inte blir husmanskost som man vanligen ser utan förmodligen så får rätterna en liten tvist ala Mysan!
I kväll så har vi ätit det som jag nog förknippar mest med husmanskost- Köttbullar med brunsås och lingon, rätt och slätt precis som det ska vara!


Köttbullar med brunsås och lingon
4 portioner
ugn: 100 grader


500 g köttfärs
1-2 hackad gul lök
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
salt
peppar
cayennepeppar
timjan


sås

Steksky
2-3 frp matlagningsgrädde (6-9 dl)
1-2 msk ketchup eller chilisås
1-2 msk soya
1 msk vinbärsgelé
Maizenaredning
Salt
Peppar

  • Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt dra i ca 10 minuter.
  • Bryn löken några minuter så att den blir mjuk.
  • Blanda köttfärs, lök och ägg. Tillsätt ströbrödsblandningen. 
  • Krydda med salt, peppar, cayennepeppar och lite timjan.
  • Rulla bullar och stek tills de är helt genomstekta.
  • Lägg köttbullarna på ett ugnsfast fat och ställ in i ugnen så att de hålls varma undertiden du gör såsen.
  • Häll matlagningsgrädden i stekpannan där skyn fortfarande finns kvar. Tillsätt ketchup, soya och gelé.
  • Låt småputtra några minuter och red av med maizena tills du fått den tjocklek du vill ha.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera köttbullarna med sås, lingon och kokt potatis! 



Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar