måndag 18 april 2011

Ännu en ny vecka!



Påskveckan. Ja, det kan man väl kalla denna vecka? Jag kallar veckan för det i alla fall. Jag tänkte faktiskt ta lite matsedel ledigt då jag kommer vara gräsänka några dagar och sedan så är påsken med allt vad det innebär här..
Med självklart så kommer jag dela med mig av många härliga recept ändå! Först ut blir ett gott bröd som är gott att äta som det är till fikat eller till salladen!

Olivoljedeg
2 bröd

600 g vetemjöl special
13 g färsk jäst
4 dl vatten
1 1/2 msk olivolja, extra virgin
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk havssalt


  • Att blanda denna deg i maskin är det lättaste.. Lägg alla ingredienser i blandarskålen . Kör försiktigt i 2 minuter. Fortsätt sedan på hög hastighet i 5 minuter. Degen ska släppa från kanterna och ha en silkeslen konsistens när den är klar. Tillsätt ev lite mer mjöl och kör några minuter till.
  • Lägg degen i en bunke som är sprejad med olivolja, täck över med plast och låt jäsa i 1 1/2 timme. Stöt degen en gång varje halvtimme medan den jäser. 
  • Stöta degen: Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och tryck ut till en 2 1/2 cm tjock rektangel. Vik över en tredjedel av degen från ena sidan till mitten och sedan den andra tredjedelen ovanpå (treslag). Gör sedan likadant men vik en tredjedel nedåt och den andra tredjedelen uppåt.
  • Lägg degen i den oljade bunken mellan "stötningarna".
  • När degen är grundjäst så är den redo att delas och formas till bröd.





Flatbröd med körsbärstomater, parmesan och baslika


2 bröd
ugn 175 grader

1 sats olivoljedeg
20 halverade körsbärstomater
50 g grovhackad parmesan
1 ordentlig näve grovhackade basilika blad
1/2 dl olivolja


  • Gör degen enligt receptet till olivoljedegen. Efter första jäsningen kan du börja forma degen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och tryck ner den jämt med händerna till en ca 2 cm tjock rektangel på ungefär 10 x 25 cm.
  • Dela degen i två lika stora delar ca 5 x 25 cm stor rektangel.
  • Lägg bröden på en eller två bakplåtsklädda plåtar och tryck ner fingerspetsarna i degen så du får grunda gropar över hela ytan. Ställ undan plåten och låt jäsa varmt ( ca 25 grader) i 15 minuter.
  • Pressa ner tomathalvorna och parmesanosten i bröden så att de är till hälften täckta med deg. Tryck ner basilikabladen och pensla över med olivoljan.
  • Låt sedan bröden jäsa ytterligare 15-20 minuter. 
  • Grädda bröden i 25-30 minuter, vänd plåten efter 15 minuter. 
  • Ta ut plåten och låt bröden svalna så mycket att du kan servera dem.



Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar