Kycklinggryta med tortilla sticks
ca 6 portioner
1 stor kyckling, ca 1,6-1,9 kg
2 gula lökar
3 morötter
1-2 torkade chilipeppar
2 lagerblad
ca 12 vitpepparkorn
1 pkt mjuka tortillabröd, ca 300 g
3 burkar hela tomater, à 400 g
4 vitlöksklyftor
1-3 färska chilifrukter
ca 1 tsk tabasco
2 lime
2 avokado
1 dl riven mozzarella
1 dl riven cheddar
1 kruka koriander
- Skala och skär 1 gul lök i klyftor och skär morötterna i grova bitar.
- Lägg lök, morötter, torkad chili, lagerblad och vitpeppar tillsammans med kycklingen i en stor gryta, minst 5 liter.
- Tillsätt vatten och salt (ca 1 msk salt per liter vatten)så att det täcker. Ca 3 liter vatten går det åt.
- Koka upp och låt sjuda under lock tills kycklingen är klar. Det tar ca 1 timme. Låt svalna och ställ kallt.
- Klipp eller skär tortillabröden i smala remsor, ca 1 cm breda. Hetta upp olja i en vid kastrull till ca 180 grader.
- Fritera tortillaremsorna i omgångar och strö eventuellt över lite flingsalt.
- Ta upp kycklingen och sila av och spara buljongen. Plocka kycklingköttet från benen och dela ev stora bitar.
- Skala och finhacka 1 gul lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka den färska chilin.
- Fräs lök och chilin i 2 msk olja några minuter tills löken är mjuk.
- Sila av tomaterna och lägg dem i en matberedare tillsammans med löken och chilin. Tillsätt 3 dl av buljongen och mixa slätt.
- Häll tomatblandningen och kycklingen i en stor kastrull. Späd med med buljong till önskad konsistens, runt 9 dl brukar vara bra.
- Hit går det utmärkt att förbereda en till två dagar i förväg.
- Hetta upp kycklinggrytan och krydda med tabasco och juicen av 1 lime. Smaka av med salt och peppar.
- Skär avokadon i tärningar.
- Servera grytan i skålar tillsammans med avokado, riven ost, 1 lime i klyftor, koriander och tortillasticksen.
- Njut!
Blir det några tortillasticks över så passar de perfekt som snacks. Jag serverade även lite "sås" från soppan som dipp. Mycket gott! |
Kramar Mysan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar