lördag 7 januari 2012

Oxfilé och rödbetor



Det var vad jag serverade till varmrätt på nyårsafton. Hela middagen var lättlagad och enkel men ändå riktigt god!
Ofta tycker jag att det är det enkla med rena smaker som är det godaste. Inga krusiduller eller komplicerade smaker utan enkelt och vällagat.

Helstekt oxfilé  med ljummen rödbetssallad och getostcréme
4 portioner
Ugn 125 grader

700 g oxfilé i bit
3 rödbetor
150 g sockerärtor
1 burk matvete, 410 g (givetvis kan du koka motsvarande mängd själv och använda.)
70 g babyspenat
2 msk färskpressad limejuice
100 g getost (chévreost)
2 dl creme fraiche
olivolja
salt
peppar


  • Putsa och bryn köttet runt om i 1 msk olja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Stek i ugnen tills innertemperaturen är 58-65 grader (då är köttet rosa-genomstekt), det tar ca 1 timme. (förbered undertiden getostcrémen och salladen)
  • Ta ut köttet och linda in det i smörpapper. Låt vila 15-20 minuter.
  • Sallad: Koka rödbetorna mjuka och gnid bort skalet under rinnande kallt vatten. 
  • Dela rödbetorna i klyftor och sockerärtorna på snedden. Fräs ärtor och rödbetor i lite olivolja i en stekpanna i ca 2 minuter. Häll av matvetet och blanda i. fräs några minuter till.
  • Vänd ner spenaten och låt bli varmt. Blanda i 1 msk olja och limejuicen. Krydda med flingsalt och peppar.
  • Getostcréme: Mosa getosten med en gaffel och blanda med crème fraiche, 1 krm salt och 1 krm peppar.
  • Skär köttet i skivor och servera med den ljumma salladen och getostcrémen.
Strö gärna lite flingsalt ovanpå köttet vid serveringen.

Bilderna har fina Ida tagit. (Jag glömde helt bort att fota själv..)

Vid tolvslaget sände vi iväg ett par vackra lycktor.. Mysigt!

Vad åt ni för gott på nyår? 

Kramar Mysan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar